Çocuğunuzun Kaç Ebeveyni Var ?
- At Kasım 30, 2015
- By okayilknur
- In Ebeveyn Koçluğu
- 0
Saçma bir soru gibi mi geldi ? Elbette iki mi diyorsunuz ?
Oysa dünyaca ünlü oyun terapisti Bryon Norton 3 ebeveyn olduğunu söylüyor. Anne-babadan sonraki 3.ebeveyn anne ile baba arasındaki ilişki ve bu aynı zamanda çocuğunuz üstündeki en etkili olan.
İlk defa bunu duyduğumda, biraz düşünme ile bile hak vermiştim. Çocuk yetiştirme konusunda farklı düşünen annesi babası arasında kalan çocukları veya aynı konu ile ilgili farklı öğretiler aldığı için kafası karışan çocukları düşündüğünüzde siz de eminim Byron Norton’a katılacaksınız. Çocuk sahibi olmaya karar veren kişilerin sadece iyi anne veya iyi baba olmaları yetmiyor, aynı zamanda ortak ebeveynlik yaklaşımlarını oluşturmuş olmaları gerekiyor. İnanın anne babanın ortak dili konuşması ve benzer tavırlar sergilemesi çocuğun kendini güvende hissetmesi için çok önemli. Anne-babanın birbirlerine karı-koca olarak davranışları da çok değerli çocuk için, çünkü çocuğun evi onun dünyası. Bu dünyanın huzur dolu olması; onun sakin, birbirine saygılı bireyler tarafından oluşturulmasına dayanıyor. İlk iletişim örnekleri, ilk farklı düşünceleri tartışma becerileri en erken zamanlardan itibaren anne-baba arasındaki diyalogları izleyerek öğreniliyor. Hem de öyle bir öğrenme ki bu sadece sözlerle değil, duygularla nakşediliyor küçük beyinlere ve ruhlara.
Peki nasıl kurulacak bu ortak ebeveynlik felsefesi ? Öncelikle tamamen farklı iki aileden gelen ve farklı yetiştirilme stillerine sahip insanlar olduğunuzu kabul ederek. Biri ötekinden iyi veya kötü değil, sadece farklı ! Bunun üzerine farklı eğitimler, yaşam tarzları, deneyimleri, meslekler de eklenmiş durumda elbette. Ama sizin birbirinizi eş olarak seçmenize neden olan temel değerleriniz var ortak paydada. İşte bu ortak değerlerden başlamak gerek işe… Sonra kendi anne-babalarınızı düşünerek, onların iyi yaptığını düşündüğünüz kuralları, stilleri karşılıklı konuşup üzerinde birlikte karar vererek ebeveynlik felsefesi temel kitabına ekleyebilirsiniz. Tabi ki gayet dinamik bir kitap olacak bu… Bazen işe yaramayan tarafları değiştirmeniz, büyüyen çocuğunuzun ihtiyaçlarına uygun başka maddeler eklemeniz gerekecektir. Tüm bunları yaparken elbette çocuğunuzun ihtiyaçlarını ön plana alacak ve onun gelişip tomurcuklanması için gereken ortamı oluşturmayı amaçlayacaksınız. Yine her zaman belirtmeyi sevdiğim gibi “mükemmel anne-babalık yoktur”. Mutlaka mükemmel yapacağım diye kendinizi tüketmeyin. Onun yerine her an gelişime, öğrenmeye ve değişime açık olarak “o an bildiğinizin en iyisi”ni yapmaya çalışın.
Sevgilerimle…
ABC Dünyası Ekim’15 yazısı