Epiktetos’tan Mutlu Yaşam İçin Öğüt
- At Ekim 04, 2013
- By okayilknur
- In Yaşam keyfi
- 0
Epiktetos MS 50 yılında Pamukkale Frigya’da köle olarak doğmuş bir filozof. Efendisi tarafından Roma’ya getirilmiş ve MS 94’e kadar öğretmenlik yapmış. Sonra İmparator Domitianus tarafından tüm bilgelerle birlikte Nikopolis (Yunanistan)’a sürgüne gönderilmiş ve MS 130’da orada ölmüş.
- Ben mutlu ve dopdolu bir yaşamı nasıl yaşayabilirim ?
- Ben nasıl iyi bir kişi olabilirim ?
İşte bu 2 soruya yanıt bulabilmek Epiktetos’un tutkusu olmuş. Öğretileri yaşam sanatı üzerine odaklaşmış belli başlı düşünürler üzerinde çok büyük oranda etkili olmuş.
Ben de Epiktetos’un el kitabından aşağıdaki öğretiyi sizinle paylaşmak istiyorum :
Kontrol Edebileceğiniz ve Kontrol Edemeyeceğiniz Şeyleri Öğrenin:
Mutluluk ve özgürlük, bir tek ilkenin açık seçik anlaşılmasıyla başlar : Bazı şeyleri kontrol edebiliriz, bazı şeyleri edemeyiz. Ancak siz k bu temel kuralla yüzleştikten, neyi kontrol edebileceğinizi ve neyi edemeyeceğinizi öğrendikten sonra, içsel sakinliğe ve dışsal etkinliğe ulaşabilirsiniz.
Kontrolümüz altına alabileceğimiz şeyler, zanlarımız, şiddetli arzularımız, isteklerimiz ve bizi tiksindiren şeylerdir. Bu alanlar bizi doğrudan ilgilendiren şeylerdir; çünkü onlar doğrudan etki alanımız tarafından yönetilirler. Biz her zaman içsel yaşamlarımızın içindekiler ve karakterimizle ilgili bir seçime sahibizdir.
Bununla birlikte, kontrolümüz dışında olanlar, ne çeşit bedene sahip olduğumuz, zengin ya da fakir bir aileye doğmamız, diğer insanlar tarafından nasıl göründüğümüz ve toplumdaki düzeyimiz gibi şeylerdir. Bütün bu şeylerin dışsal olduklarını ve dolayısıyla bizi doğrudan ilgilendirmediklerini anımsamalıyız. Kontrol edemeyeceğiniz ve değiştiremeyeceğiniz şeyleri kontrol etmeye ve değiştirmeye çalışmamız, yalnızca şiddetli bir acı duymamıza neden olur.
Anımsayın, güç alanımız içindeki şeyler doğallıkla emrimiz altındadır, kısıtlanamaz ve engellenemez; fakat güç alanımız dışındaki şeyler zayıf, bağımlı ya da başkalarının geçici heves ve edimleriyle belirlenen şeylerdir. Şunu da unutmayın ki, eğer siz doğallıkla sizin kontrolünüz altında olmayan şeyler üzerinde yönetme özgürlüğünüz olduğunu düşünürseniz ya da başkalarının işlerini sanki kendi işinizmiş gibi benimserseniz, bu çabalarınıza engel olunduğunda “siniriniz bozulur”, “endişeye kapılırsınız” ve “başkalarının hatalarını arayan” bir insana dönüşürsünüz.