Yaz gelirken, açık büfelerle başa çıkmak
- At Nisan 19, 2013
- By okayilknur
- In Sağlıklı Yaşam ve Diyet
- 0
Yazla birlikte kışın alınan kilolardan kurtulma telaşı ve yazın gidilecek otellerdeki açık büfelerin tuzağına düşme endişesi sizde de varsa gelin Harvard Tıp Fakültesi’nin bültenine göz atalım :
Cornell Üniversitesi’nde tüketici davranışları konusunda profesör olan Brian Wansink ve Mitsuru Shimizu, 30 eğitimli gözlemci ile 24 adet limitsiz açık büfeli Çin restoranında 300 kadın ve erkeği gözlemlediler. Gözlem esnasında 6 noktaya dikkat ettiler :
- Ne kadar hızlı yemek aldıkları
- Tabaklarının büyüklüğü
- Masanın yeri
- Açık büfeyi görecek şekilde mi arkaları dönük mü oturdukları
- Yemek yerken ne kullandıkları (yeme çubuğu mu, çatal-kaşık mı)
- Peçetelerini nereye koydukları
Açık büfe yemekten başarıyla çıkanların, küçük tabak kullananlar ve tabaklarını doldurmadan önce de büfenin etrafında gezerek ne yiyeceklerini seçenler olduğu görülmüş.
Nisan 2013’te Amerikan Önleyici Tıp Dergisi’nde sonuçlarını yayınlarken, “ne yiyeceği konusunda düşünerek seçim yapmanın ve küçük tabak kullanımının açık büfe yemeklerde, kişinin fazla yeme isteğini azaltabileceği ile uyumlu olduğunu” bildirmişler.
Wansink ve ekibinin daha önceki bir araştırmasında da yüksek vücut kitle endeksli kişilerin genel eğilimlerinin büfenin tamamına bakmadan yemek almaya başladıkları, daha büyük tabaklar kullandıkları ve büfeyi görecek şekilde masada oturdukları belirtilmiş.
Yeme alışkanlıklarına etki eden davranışlar :
“Bir çok insan ne ve ne kadar yediklerini etkileyen çoklu faktörlerin farkında değil” diyor Kathy McManus (Brigham & Kadın Hastanesi Beslenme Bölümü Direktörü)
McManus ve diyetisyen ekibi kilo vermek veya kilosunu korumak isteyen insanlara 4 davranış şeklini anlatıyorlar :
İnsanlar : Bazı insanlar için arkadaşlarla yemek yemek, hatta başka insanlar yemek yerken seyretmek yemelerini arttırabilirken, diğerleri için yalnız yemek yemek arttırıcı bir etken.
Duygular : Sıkılmak, üzülmek, sinirlenmek, endişelenmek veya depresyon yemeyi arttırabilir. Bazıları içinse mutlu hissetmek.
Tehlikeli bölgeler : Sinemalar, marketler (özellikle de fırın veya lokanta bölümünden gelen havayı içeride dolaştırıyorlarsa), hazır yiyecek otomatları vs de kişi aç değilse bile yemeyi tetikleyebilir. Bazıları için TV karşısında rahat bir koltukta oturuyor olmak bile yemek için tehlikeli bölgeye girmek olabilir.
Aktiviteler : Söylemeye gerek yok ! Partiler, kutlamalar tam birer fazla yeme alanı. Bunlar için yiyecek alışverişi yapmak veya yemek pişiriyor olmak bile yeme miktarınızı arttırabilir.
Kişi kendisini etkileyecek bu faktörlerle ilgili bilgilenip,farkındalık kazandığında, bunları değiştirmek veya kaçınmak için adım atabilir. Kuracağı stratejiler özellikle açık büfe karşısında işe yarayabilir. McMagnus “Tüm seçeneklerine bakmak gibi küçük bir şey yapmak bile, bilinçsiz yemenin önüne geçerek, kendinizi daha iyi kontrol etmenize yardımcı olabilir” diyor.